Warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich z woj. pomorskiego i zachodniopomorskiego

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.


Czerwiec upływa pod znakiem warsztatów kulinarnych w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”. W dn. 14-15 czerwca w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów swoje umiejętności szlifowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z woj. zachodniopomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Reptowie (gmina Kobylanka), Koło Gospodyń Wiejskich w Lasce (gmina Wolin), Koło Gospodyń Wiejskich ,,Kopystki” (gmina Pełczyce) oraz pomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich Strzeczona (gmina Debrzno), Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata (gmina Kościerzyna) i Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie (gmina Stężyca).

Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego, prowadzonego przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego,Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. Członkinie KGW zostały również zapoznane z wzorem wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.

W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Andrzeja Jakomulskiego, uczestniczki poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Szef Kuchni zaprezentował członkiniom KGW kilka sposobów na przyrządzenie pstrąga. Z kolei uczestniczki z regionu zachodniopomorskiego przygotowały: zupę dyniową, pyzy ziemniaczane i pierogi z soczewicy zielonej. Wśród potraw z pomorskiego znalazły się: schab po myśliwsku z pieczonymi ziemniakami i sosem grzybowym, potrawka z kurczaka – frykasy oraz konfitura z truskawki kaszubskiej.

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej: GALERIA ZDJĘĆ


Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.