Warsztaty kulinarne z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich z woj. podkarpackiego i lubelskiego

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.


W dn. 26-27 czerwca odbyły się kolejne warsztaty dla Kół Gospodyń w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”. Wzięły w nich udział koła z woj. podkarpackiego: Koło Gospodyń Wiejskich z Rudy Różanieckiej (gmina Narol), Koło Gospodyń Wiejskich Krzeszów (gmina Krzeszów), Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice (Radomyśl nad Sanem) oraz z woj. lubelskiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Mikołajówce (gmina Urzędów), Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice (gmina Fajsławice), „Koło Aktywnych Kobiet” z Łobaczewa Małego (gmina Terespol).

Podczas części praktycznej uczestniczki pod okiem szefa kuchni Andrzeja Jakomulskiego (Szefa Kuchni w hotelu Leda w Kołobrzegu) przygotowywały potrawy zgłoszone podczas rekrutacji do projektu. Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z województwa podkarpackiego zaprezentowały krupiak i wędzone żeberka duszone z cebulą. Z kolei uczestniczki, które przybyły na warsztaty z regionu lubelskiego podzieliły się przepisami na pieróg urzędowski, zupę chłopską, golasy z kaszy gryczanej z serem. Szef kuchni w czasie warsztatów kulinarnych przygotował zupę rybną. Część teoretyczna, prowadzona przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, obejmowała tematy takie, jak: wyszukiwanie i promowanie lokalnych i regionalnych produktów, ich znaczenie oraz wyróżniki (np. region pochodzenia, przekazywanie z pokolenia na pokolenie, powiązanie z lokalnymi obrzędami). Uczestniczki warsztatów poznały również zasady obowiązujące w Rolniczym Handlu Detalicznym oraz rodzaje krajowych i unijnych systemów jakości. Członkinie KGW zostały również zapoznane z wzorem wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.

Zapraszamy do obejrzenia relacji z warsztatów: GALERIA


Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.